Can my HOA charge late fees on unpaid assessments in California?
Reviewed May 2026📘 Short Answer
Yes. Under California Civil Code §5650, an HOA may charge a late fee on a delinquent assessment. The late charge generally cannot exceed 10% of the delinquent assessment or $10, whichever is greater. HOAs must also comply with California's collection policy and disclosure requirements when collecting delinquent assessments.
⚖️ Relevant California Law
- § Civil Code §5650 — Authorizes late charges on delinquent assessments and generally limits late fees to 10% of the delinquent assessment or $10, whichever is greater.
- § Civil Code §5600 — Establishes the obligation of homeowners to pay assessments and authorizes associations to levy assessments sufficient to perform their obligations.
- § Civil Code §5660 — Requires a pre-lien notice before recording an assessment lien and requires an itemized statement of the amounts claimed.
🏠 What This Means for Homeowners
California law limits HOA late fees. Reviewing the amount charged and the HOA's collection procedures can help determine whether the fee is proper.
- ✓ Request a copy of the HOA's collection policy
- ✓ Verify the late fee does not exceed the limits established by Civil Code §5650
- ✓ Review your account ledger to confirm the delinquent assessment amount
- ✓ Check whether interest and other charges were calculated correctly
- ✓ Dispute any charges you believe are inaccurate in writing
Still have questions?
Check whether your HOA's late fees comply with California law
Ask Lexi about your assessment or lien🏢 What This Means for Boards and Managers
Associations should apply late fees consistently and ensure collection practices comply with Davis-Stirling requirements.
- ✓ Maintain and distribute the association's collection policy
- ✓ Calculate late charges in accordance with Civil Code §5650
- ✓ Itemize late fees and other charges in collection notices
- ✓ Apply collection practices consistently to all members
- ✓ Maintain records supporting the charges imposed
Still have questions?
Review your HOA collection practices for compliance
Ask Lexi about your assessment or lien⚠️ Common Mistakes to Avoid
- ✕ Charging late fees that exceed statutory limits
- ✕ Incorrectly calculating interest on delinquent assessments
- ✕ Failing to maintain accurate account ledgers
- ✕ Failing to itemize charges in collection notices
People Also Ask
Can a California HOA charge interest on unpaid assessments?
Can an HOA charge collection costs in California?
What is the maximum HOA late fee in California?
Related Questions
Last reviewed: 2026-05-29 · Version 2026.3